Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme
Investing.com – ABD’nin enflasyon verileri bu hafta ön planda olacak ve piyasaların yakın vadeli yönünü belirleyebilir. Bu arada perakende satış verileri ve bazı büyük perakendecilerin kazanç sonuçları, ekonominin önemli bir itici gücü olan tüketici harcamalarının gücü hakkında yeni bilgiler verecek. İngiltere ve Çin de yakından izlenecek ekonomik veriler açıklayacak.
Yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:
-
Enflasyon rakamları
Yatırımcılar; bu hafta ABD’nin üretici fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksi verilerini beklerken aylarca süren güçlü enflasyonun, Fed’in bu yıl faizleri düşürmeyebileceği korkularına yol açmasının ardından fiyat baskılarının nihayet hafiflediğine dair herhangi bir gösterge arayacak.
Bu ayın başlarında Fed Başkanı Jerome Powell‘ın, Merkez Bankasının faizleri düşürmek istediğini belirtmeye devam etmesi ve son ABD istihdam raporunun, iş gücü piyasasında yavaşlama işaretleri göstermesi piyasaları biraz rahatlattı.
Analistler Çarşamba günkü önemli TÜFE raporunun, temel enflasyonun yıllık bazda %3,6 arttığını göstermesini bekliyor ki bu da üç yıldan uzun bir sürenin en küçük artışı olacak.
Ancak beklenenden daha yüksek bir enflasyon rakamı, muhtemelen yılın geri kalanında faiz indirimlerini fiyatlandıracak ve piyasadaki oynaklığı yeniden alevlendirecektir.
- Perakende sektöründen kazanç raporları
Yatırımcılar bu hafta Çarşamba günü Nisan ayına ait perakende satış verilerinin yanı sıra büyük perakendeciler Walmart (WMT) ve Home Depot ‘un (HD) kazanç sonuçları ile ABD tüketicisinin sağlığı hakkında bazı yeni bilgiler edinecek.
Borsalardaki son gelişmeleri takip etmek, şirketlerin bilgilerine, grafiklere ve ipuçlarına erişmek, kazançlı yatırımlar elde etmek için doğru adres: InvestingPro. Şimdi %20’ye varan indirimden yararlanmak için INVTROZEL1A kodunu kullanın.
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
Boğa eğilimli yatırımcılar şimdiye kadar sağlam bir kazanç sezonu sayesinde güven kazandı. Hisseleri geçen yıl piyasanın yükselmesine yardımcı olan ve S&P 500 endeksinde büyük bir ağırlığa sahip olmaya devam eden teknoloji ve büyüme devlerinin oluşturduğu Muhteşem Yediliden, genel olarak güçlü raporlar geldi.
B Riley Wealth’in Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan, Reuters’a yaptığı açıklamada, güçlü kazançların “yatırımcıların bu piyasada olma konusunda daha rahat hissetmelerini sağladığını” söyledi. Ancak ekledi:
“Fed’in bir sonraki adımının faizleri düşürmek olmasını beklediğimiz bir döngüdeyken enflasyonun gidişatı bizim için her zaman önemli olacak.”
-
Çin verileri
Çin, Cuma günü ikinci çeyreğin başında nasıl bir performans gösterdiğini ortaya koyacak bir dizi ekonomik veri yayımlayacak.
Nisan ayı konut fiyatı verileri, yaklaşık üç yıldır borç kriziyle boğuşan ve emlak geliştiricilerini çöküşün eşiğine getiren emlak sektörünün durumuna ilişkin yeni bilgiler verecek.
Endüstriyel üretim, perakende satışlar ve sabit kıymet yatırımı verilerinin yıllık bazda hızlandığı düşünülüyor.
Geçen ayki Politbüro toplantısında politika yapıcıların yaptığı yorumlar, yatırımcıları Pekin’in ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için bir teşvik önlemi dalgasına hazırladı ve piyasadaki havasıyı şimdilik canlı tuttu.
-
İngiltere verileri
Geçtiğimiz hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE), faiz oranlarını düşürmeye yaklaştı ancak piyasalar, bankanın Haziran ayındaki bir sonraki toplantısında ilk indirimin gelip gelmeyeceği ya da politika yapıcıların daha uzun süre bekleyip beklemeyeceği konusunda bölünmüş durumda.
BoE’nin 20 Haziran’daki bir sonraki toplantısından önce iki resmi istihdam verisi seti ve iki tur enflasyon rakamı açıklanacak.
Salı günü açıklanacak olan iki istihdam raporundan ilki, ücret artışlarının fiyat baskılarını körüklediğine dair işaretler açısından yakından izlenecek. Yıllık ücret artışı hâlâ sıcaklığını korurken iş gücü arzı durgunlaşıyor.
Ekonomistler, ikramiyeler hariç olmak üzere ortalama haftalık kazançların ilk çeyrekte yıllık %5,9 oranında artmasını bekliyor. Bu hâlâ güçlü olmakla birlikte ücret artışının yavaşladığına dair işaretler, muhtemelen Haziran ayında bir indirim beklentilerini destekleyecektir.
-
Petrol fiyatları
Petrol fiyatları geçen haftayı çok az değişerek kapatırken Brent %0,2 kayıp, WTI ise %0,2 artış yaşadı.
ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceği beklentileri, yüksek faiz oranlarının genellikle ekonomik aktiviteyi yavaşlatması ve petrol talebini zayıflatması nedeniyle petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.
Güçlenen ABD doları da dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getirdi.
Petrol fiyatları, genel olarak güçlü geçen yaz seyahat sezonuna girerken artan ABD yakıt stokları tarafından da baskı gördü.
Fiyatlar, Perşembe günü Çin’in Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre daha fazla petrol ithal ettiğini gösteren verilerin ardından bir miktar destek buldu. Çin’in ihracat ve ithalatı, bir önceki ay daraldıktan sonra Nisan ayında yeniden büyümeye geçti.
Enerji yatırımcıları, faizlerin gelecekteki yönünü belirleyecek olan enflasyon verilerini bekliyor.
– Bu haberde Reuters’in katkısı bulunmaktadır.
kebanhaber.com.tr