Depremzede Tütün İşçisi: Ankara’da Tedavi Edilecek, Ona Gönderecek Param Yok
Haberler: UZMAN BAĞIŞ – Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU
ANKA, 6 Şubat depreminin 1’inci yıl dönümünde HaberlerAjans, Adıyaman’da… Depremde mağdur olan tütün işçisi Suna Polat, çocuğunun tedavisi için para bulamadığını belirterek, ” Ankara Tedaviye alınacak, ona gönderecek param yok. Akşam beni arayıp diyor ki; ‘Bana para gönderin, ilaç alacağım.’ “Gönderecek param yok” dedi. Polat’ın açıklaması şöyle: oy
Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Daha sonra saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Depremler 11 ilde yıkıma yol açtı. Yaklaşık 13 milyon vatandaşı etkileyen depremlerde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde resmi açıklamalara göre; 11 ilde yaşanan depremlerden 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 14 milyon kişi etkilendi.
ANKA Haber Ajansı, depremin ilk yılında da deprem bölgesini gözlemledi, depremzedelerle konuştu, sorunlarını dinledi.
Adıyaman’da geçimini tütün işçiliğiyle sağlamak zorunda kalan kadınlar sorunlarını paylaştı. 50 yaşındaki tütün işçisi Suna Polat, “Kilosuyla 8 liraya tütün yapıyoruz” diyerek günde ancak 20 kilo kazanabildiğini belirtti.
Polat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bize bir yıl izin verin” sözlerine “Toplamadılar” diyerek yanıt verdi. Polat, “Devletten böyle bir şey bekliyoruz ama destek yok, sadece engelli maaşım var. 1.800 lira. Şimdi 2.500 liraya çıkardı, sanki ne yaptı” dedi. oğlu hastaydı ve parası olmadığı için tedavi ettiremiyordu. :
” “ANKARA’DA TEDAVİ OLACAK, GÖNDERECEK PARAM YOK”
“Ankara’da tedavi görecek, gönderecek param yok. Akşam beni arayıp ilaç almam için para gönderin, param yok göndereyim diyor. 26 yaşında. ve henüz bir işim yok… Oğluma devletin bakmasını bekliyorum, çalmadığım kapı yok, yardım eden yok… .Müdüre (Adıyaman İŞKUR) gittim ve oğlumu bir işe dahil edin, Allah aşkına bir daha yapmadılar, ‘Tamam görümce, sen evine git, biz yaparız’ dedi. “Böyle bir devletten hiçbir şey beklemiyorum.”
” “OY İÇİN BİZİ EVLERİMİZDEN ÇIKARACAKLAR, BU ENGELLİ, BU HASTA DEMİYORLAR, BİZİ GÖTÜRÜYORLAR… DEPREM BÖLGESİNDE ölelim, DEVLET SEVİNSİN”
” HASTAYIM VE AKŞAMLARA KADAR BURADA ÇALIŞIYORUM. BU SOĞUK VE KIŞTA KOLAY DEĞİL. “BİR OĞLUM OKULA GİDİYOR, CEBİNDE KOYACAĞIM GERÇEK PARA YOK”
İkinci tütün işçisi 63 yaşındaki Saadet Yılmaz ise hasta olduğunu ancak çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Kilosu 8 liraya tütün yapıyorum. Kazanamıyoruz. Durum kötüydü, üzüntü vardı, vardı” dedi. evde bir şey yok. Benim oğlum da kaza geçirdi. Allah yardımcısı olsun, gelip yanımıza oturdu, iş yok.” “İki aileyiz, zar zor geçiniyoruz. Her şey pahalılaştı, geçinmek de zorlaştı. Hastayım, akşama kadar burada çalışıyorum, bu soğukta, kışta hiç kolay değil. Oğlum okula gidiyor.” Okula gidiyor ve cebine koyabileceğim doğru dürüst para yok” dedi.
” “Hepsi gitti, depremden bahsetmeyin”
68 yaşındaki Hatice Sadık; Depremde oğlunu, gelinini, torununu ve gelinin kardeşini kaybettiğini anlatırken gözyaşlarını tutamayarak, “Hepsi gitti, depremden bahsetmeyin. “
” HER GÜN AYNI DAKİKAYI YAŞIYORUM. “O DEPREMİ YAŞADIM”
“65 yaş emekli maaşı” aldığını belirten Sadık, “2 bin liranın değeri nedir?” diye sordu. diye sordu. Depremin etkisini unutamadığını vurgulayan Sadık, “Her gün aynı anı yaşıyorum. O depremi yaşıyorum. Çocuğumu hatırlıyorum. Başımı yastığa koyamıyorum.”
Tütün işçiliği yaparken gözlerinin enfeksiyon kaptığını söyleyen depremzede, “İstifa ettim. Kilosu 7-8 liraydı, kirliydi, ilaçlıydı, o yüzden hastalandım.”
MEZARLIKLARA SARILI CEKETLER, HIRKALAR…
Adıyaman’da deprem gerçeğini gösteren bir diğer yer ise kent merkezindeki mezarlıklardır. Depremzedeler, ölen yakınlarının defnedildiği mezarlığı günün farklı saatlerinde ziyaret ediyor. Ailelerin, yakınlarının ahşap mezar taşlarının etrafına palto, hırka, ceket veya kazak sardıkları görülüyor. Bazı mezarlıklara Türk bayrakları asıldı. Adıyamanlı pek çok depremzede, bunun artık bir ritüel haline geldiğini ve mezarlığa günün her saatinde ziyaretçi geldiğini söylüyor.
haberpazar.com.tr