Haber

Özel okullarda kriz: ‘250 bin öğrenci kayıt oldu, 20 bin öğretmen ayrıldı’

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Zafer Öztürk, Türkiye’deki ekonomik krizin özel okulları da etkilediğini belirterek, “Pandemi öncesi 170 bin öğretmenimiz vardı, 150 bin öğretmene düştü. 1.5 milyon öğrencimiz vardı, şimdi 1 milyon 250 bine düştü” dedi. Öztürk, “Milli Eğitim Bakanlığı müdahale etmeseydi bu yıl eğitim ücretlerine yüzde 105 zam yapılacaktı” diyen Öztürk, zam üzerindeki kısıtlamanın özel okulları olumsuz etkilediğini söyledi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre; Özel okulların en değerli gider kaleminin işçi maaşları olduğunu dile getiren Öztürk, “Geçen yıl en fazla yüzde 36,7 zam yapabileceğimiz bilgisi gelirken o gün asgari ücret 2 bin 850 liraydı. asgari ücret 8 bin 500 lira” dedi.

Personel fiyat artışı maliyetlerinin yüzde 179 arttığını belirten Öztürk, işçi ücret maliyetlerinin toplam maliyetin yüzde 65-70’ini oluşturduğunu söyledi. Öztürk, “Beş yıl önce özel okullarda öğretmenlerin maaşı asgari ücretin 2 ile 5 katı arasındaydı. Anne babamızdan almadan hocamıza nasıl vereceğiz? Devlet inşaat sektörüne verdiği desteği bu dönemde bize de vermeli. Okullara bu kısıtlama getirildiğinde, okullar açıklarını kapatabilmek için gıda fiyatları gibi bazı kalemleri artırmak zorunda kaldılar… Evet, yanlış, çok yanlış. Ama neden karşı tarafta var olan yanlışlar yok?” ifadelerini kullandı.

Sektördeki kriz nedeniyle 30 yıllık sektör üyesi özel okulların bile kapatıldığını belirten Öztürk, TÖZOK derneğine üye 1500 okulda öğretmenlere taban ücret ödenmediğini söylüyor.

EĞİTİMDE ÖZEL OKULLARDA ÖĞRENCİ ORANI YÜZDE 9

Resmi verilere göre 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 14 bin 179 özel okulda 1 milyon 578 bin 233 öğrenci eğitim gördü. Örgün eğitimde özel eğitim kurumlarındaki öğrencilerin oranı yüzde 9 oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez özel okullarda eğitim ücretinin yönetmelikle belirlenen formülün üzerine çıkacağını, eğitim fiyatlarındaki artışın en fazla yüzde 65 olabileceğini açıkladı.

Bu müdahalenin özel okul velilerini bir nebze olsun rahatlatması beklenirken, okulların eğitim ücretini yüzde 65’ten fazla artıramayan veliler; Gıda, kırtasiye, giyim gibi “zorunlu” ek hizmetlerde ve ek harcamalarda fahiş artışlarla karşı karşıya kaldı.

Özel okul öğretmenlerinin maaşları bu zamlardan çoğu zaman nasibini almazken, birçok özel okul öğretmeninin maaşı taban fiyat seviyesinde (HABER MERKEZİ).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu